Witam,
Od pewnego czasu w moim Tucsonie pojawiał się tylko błąd mechanizmu podnoszenia maski. Nie przeszkadzało mi to zbytnio więc naprawę odkładałem w czasie. Ostatnio natomiast problemy się nasiliły i na desce rozdzielczej gra niezła dyskoteka.
Załączam film przedstawiający problem.
Dane auta: 2019 / 1.6 CRDI 136 KM
Przejrzałem forum i znalazłem temat awarii pompy vacum ale nie mam pewności czy taka pompa występuje w dieslu i czy nie jest to przypadłość wyłącznie silników benzynowych.
Jeśli, ktoś ma pomysł lub sugestię to proszę o pomoc.
Dzięki i pozdrawiam
Tucson TL
Choinka na desce rozdzielczej
-
Geotech
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 CRDI
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Tak
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Szary
Choinka na desce rozdzielczej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
juzekkk2012
- Świeżak
- Twój samochód: hyundai Tucson
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: szary
Re: Choinka na desce rozdzielczej
czesc , poradziłes moze sobie z tym problemem ? mam tak samo przy odpalaniu ale bardzo rzadko , auto jedzie normalnie po jakiejs minucie - dwóch jazdy wszystko wraca do normy tzn kontrolki gasną ...
-
Geotech
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 CRDI
- Rok produkcji: 2019
- Napęd 4x4: Tak
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Szary
Cześć, Problem został rozwiązany. Błędy powodował uszkodzony czujnik ochrony pieszego. Co ciekawe światłowód nie był uszkodzony lecz jego obudowa przez co w listwie zbierała się woda, która dostała się do sterownika położonego od strony kierowcy. Po rozkręceniu cała płytka pływała w wodzie. Zaskoczeniem było to, że delikatna nieszczelność listwy mogła spowodować takie spustoszenie w sterowniku. Wydaje mi się, że Twoim problemem może być akumulator. Zacząłbym od podmiany na nowy. Testery akumulatorów nie zdadzą egzaminu - w innym wątku na forum było to poruszone. Ewentualnie vacum. Jeśli podejrzewasz, że może to być czujnik ochrony pieszego zacząłbym od odłączenia kostki - wtedy pojawiałby się błąd wyłącznie od czujnika - bez choinki na desce. Pozdrawiam
-
juzekkk2012
- Świeżak
- Twój samochód: hyundai Tucson
- Rok produkcji: 2018
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: szary
Dziekuje za odp , u mnie chyba nie ma tego czujnika ochrony pieszego , bynajmniej nic o tym nie wiem , chyba zaczne własnie od akumulatora ...