Tucson TL
Box dachowy
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T GDI 4 WD Tour de Pologne
- Kolor:
Box dachowy
Zakładam temat dla tych co będą kiedyś kupować.
Sam szukałem w necie i mało jeszcze o Tucsonie.
Ja właśnie zarezerwowałem box thule motion.
Zastanawiałem się nad Thule motion 600 ale w sumie zarezerwowałem sobie Thule Motion XL (800).
Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem to już mogę powiedzieć że przy obu bagażnik otwiera się do oporu.
Oba fajnie wyglądają. Postaram się wrzucić fotkę jak już będę miał zamontowany.
Dodam też wymiary boxu.
Sam szukałem w necie i mało jeszcze o Tucsonie.
Ja właśnie zarezerwowałem box thule motion.
Zastanawiałem się nad Thule motion 600 ale w sumie zarezerwowałem sobie Thule Motion XL (800).
Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem to już mogę powiedzieć że przy obu bagażnik otwiera się do oporu.
Oba fajnie wyglądają. Postaram się wrzucić fotkę jak już będę miał zamontowany.
Dodam też wymiary boxu.
Hyundai Tucson 2016 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (177 KM)
Wersja: Tour de Pologne
Kolor: White Sand
- wąski
- Twórca
- Twój samochód: Hybrid 1.6 230 KM 6-bieg. A/T 4WD PLATINUM
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar White
Re: Box dachowy
Ja kupiłem box Inter Pack Traxer 6.6 antracyt oraz belki dedykowane do Tucsona Inter Pack IP Quiet 112 cena zestawu 1950 zł. Jestem bardzo zadowolony, jest w miarę cicho a box zmieścił bagaże mojej żony na tygodniowy wyjazd, co nie jest takie oczywiste Tak to wygląda na moim aucie.
- jag888
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 2016 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM) BlueDrive , wersja Style
- Kolor: Phantom Black
a propos, bagażnik Thule WingBar Edge 9582 od ix35 pasuje do Tucsona?
nigdy nie mam czasu podjechać tam gdzie kupowałem, te belki mogą mieć zamieniane mocowania łap
i jak to wygląda z szyberdachem - da rade otworzyć z zainstalowanym bagażnikiem??
nigdy nie mam czasu podjechać tam gdzie kupowałem, te belki mogą mieć zamieniane mocowania łap
i jak to wygląda z szyberdachem - da rade otworzyć z zainstalowanym bagażnikiem??
-
- Nowicjusz
- Kolor:
jag888 na Twoje pytanie niestety nie potrafię odpowiedzieć.
Osobiście polecam byś podjechał tam gdzie kupowałeś.
Ja chciałem kupić mniejszy box Thule Motion 600 ale po przypasowaniu na dachu również 800 zdecydowałem się na większy.
Odbieram w poniedziałek. Stwierdziłem że na 4 osoby na narty lepszy większy.
Bardzo się zdziwiłem jak fajnie wyglądają oba na dachu. Spodziewałem się gorszego wrażenia, a byłem miło zaskoczony.
Jak w praktyce zobaczę.
Na jakimś forum widziałem zamontowany (zdjęcie) box który miał przód dużo wyżej niż tył (na IX35 i gość dowiercał sam otwory pod box. Dlatego szukałem sklepu gdzie będę mógł położyć box na dachu i wizualnie określić.
Oba boxy fajne bo nie widać ich przez przednią szybę, nie wystają wiele, i są równolegle do dachu.
Sam jestem ciekaw głośności. Pod koniec stycznia wybieram się na narty to ocenie.
Ja mam belki Hyundai z katalogu akcesoriów. Zdjęcie poniżej. Co do boxu to ten większy co wybrałem Thule Motion XL (800) - akurat Motion bo mi się podobał stylistycznie:
Wymiary: 205x84x45 - 560 l
Max długość nart 190 cm
Max ładowność 75 kg
Otwierany obustronnie
Ilość nart 5-7 par lub snowboard 4-5 (to ze specyfikacji)
Waga 19 kg
Dachu w zimnie (teraz -25stopni) nie otwieram.
Według Hyundaia max ładowność dachu to 100 kg.
Max ładoność belek 95 kg
Waga belek to 5 kg + box 19 to już 24 kg.
Do załadunku pozostaje max 6 kg czyli cała ładowność boxa.
Mam dach panoramiczny i nie zamierzam ładować na maxa tylko lekkie gabaryty ale zajmujące miejsce.
No i narty a narty dla dorosłego carvingowe to ko 7,5 kg dla dorosłego z tego co czytałem + kurtki i spodnie narciarskie czyli to co miejsce zabiera a lekkie + buty, powinno być ok.
Osobiście polecam byś podjechał tam gdzie kupowałeś.
Ja chciałem kupić mniejszy box Thule Motion 600 ale po przypasowaniu na dachu również 800 zdecydowałem się na większy.
Odbieram w poniedziałek. Stwierdziłem że na 4 osoby na narty lepszy większy.
Bardzo się zdziwiłem jak fajnie wyglądają oba na dachu. Spodziewałem się gorszego wrażenia, a byłem miło zaskoczony.
Jak w praktyce zobaczę.
Na jakimś forum widziałem zamontowany (zdjęcie) box który miał przód dużo wyżej niż tył (na IX35 i gość dowiercał sam otwory pod box. Dlatego szukałem sklepu gdzie będę mógł położyć box na dachu i wizualnie określić.
Oba boxy fajne bo nie widać ich przez przednią szybę, nie wystają wiele, i są równolegle do dachu.
Sam jestem ciekaw głośności. Pod koniec stycznia wybieram się na narty to ocenie.
Ja mam belki Hyundai z katalogu akcesoriów. Zdjęcie poniżej. Co do boxu to ten większy co wybrałem Thule Motion XL (800) - akurat Motion bo mi się podobał stylistycznie:
Wymiary: 205x84x45 - 560 l
Max długość nart 190 cm
Max ładowność 75 kg
Otwierany obustronnie
Ilość nart 5-7 par lub snowboard 4-5 (to ze specyfikacji)
Waga 19 kg
Dachu w zimnie (teraz -25stopni) nie otwieram.
Według Hyundaia max ładowność dachu to 100 kg.
Max ładoność belek 95 kg
Waga belek to 5 kg + box 19 to już 24 kg.
Do załadunku pozostaje max 6 kg czyli cała ładowność boxa.
Mam dach panoramiczny i nie zamierzam ładować na maxa tylko lekkie gabaryty ale zajmujące miejsce.
No i narty a narty dla dorosłego carvingowe to ko 7,5 kg dla dorosłego z tego co czytałem + kurtki i spodnie narciarskie czyli to co miejsce zabiera a lekkie + buty, powinno być ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Kolor:
Zrobiłem edycję poprzedniego post bo jednak na boxie napisane jest waga 19 kg (a dokładniej 18,8 kg).
Doinstalowałem jeszcze mocowanie do nart i waga znów wzrosła. Niestety nie ważyłem ile mają przed instalacją, teraz już za późno a ani na kartonie ani w instrukcji nie ma takiej informacji, są tylko wymiary (co swoją drogą jest dość dziwne skoro wiadomo jakie przeznaczenie i że waga ogólna ma już znaczenie).
Ogólnie jestem zadowolony bo pierwszy raz jak jechałem przymierzyć box na dachu lekko mi belki gwizdały.
Teraz je dozbroiłem (tam są takie plastiki do wypełnienia otworów) jest cichutko.
Nie jechałem więcej jak 120 niestety bo w mieście i tylko chwilowa próba była.
Ale belki ciche. To samo z boxem i ta sama prędkość.
Praktycznie boję się żeby się nie zapomnieć przy jeździe bo nie widać i nie słychać boxa.
Nie czuć by jakiś opór był dla auta więc ogólnie super.
A poniżej zdjęcia. Brak fotki z otwartym bagażnikiem ale otwiera się do oporu i jeszcze ok 10 cm zostaje.
Z przodu w oknie boxa nie widać dopiero jak się odepnę z pasa i przytulę do kierownicy to trochę wiec naprawdę fajnie. Co fajne nie wygląda na aucie na taki duży.
Doinstalowałem jeszcze mocowanie do nart i waga znów wzrosła. Niestety nie ważyłem ile mają przed instalacją, teraz już za późno a ani na kartonie ani w instrukcji nie ma takiej informacji, są tylko wymiary (co swoją drogą jest dość dziwne skoro wiadomo jakie przeznaczenie i że waga ogólna ma już znaczenie).
Ogólnie jestem zadowolony bo pierwszy raz jak jechałem przymierzyć box na dachu lekko mi belki gwizdały.
Teraz je dozbroiłem (tam są takie plastiki do wypełnienia otworów) jest cichutko.
Nie jechałem więcej jak 120 niestety bo w mieście i tylko chwilowa próba była.
Ale belki ciche. To samo z boxem i ta sama prędkość.
Praktycznie boję się żeby się nie zapomnieć przy jeździe bo nie widać i nie słychać boxa.
Nie czuć by jakiś opór był dla auta więc ogólnie super.
A poniżej zdjęcia. Brak fotki z otwartym bagażnikiem ale otwiera się do oporu i jeszcze ok 10 cm zostaje.
Z przodu w oknie boxa nie widać dopiero jak się odepnę z pasa i przytulę do kierownicy to trochę wiec naprawdę fajnie. Co fajne nie wygląda na aucie na taki duży.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 15:26 przez Michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- jag888
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 2016 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM) BlueDrive , wersja Style
- Kolor: Phantom Black
czy po zasłonieniu anteny GPS boxem, nie ma problemu z korzystaniem z nawigacji?
-
- Nowicjusz
- Kolor:
Pytanie słuszne Niestety nie wiem tego jeszcze.
- wąski
- Twórca
- Twój samochód: Hybrid 1.6 230 KM 6-bieg. A/T 4WD PLATINUM
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar White
U mnie bez problemów z GPSem
Polecam Thule, miałem taki zestaw w poprzednim aucie.
Zestaw do wersji Tucson z relingami (jest też opcja bez relingów):
https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rac ... 1-_-961100
https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rac ... 3-_-753000
Muszę tylko dokupić w/w stopy, bo te z Astry J nie pasują. Polecam belki wing bar - są odpowiednio wyprofilowane, aerodynamiczne. Przy tych owalnych niestety słychać gwizdy ! Wiem z autopsji bo je wymieniałem. Belki posiadają system łatwy w obsłudze - prowadnicę do montowania uchwytów rowerowych lub boxa. Mój box to thule ocean 700. Całość od kilku lat świetnie się sprawdza i co ważne, można jedynie poprzez wymianę pasujących stóp przełożyć do innego samochodu (tak jak zrobię to teraz).
Mam tez odruch - nauczyło mnie życie. Zakładam dodatkowo na boxie gumy. Byłem kiedyś świadkiem na autostradzie w Austrii jak kilkanaście metrów przede mną komuś otworzył się box, coś tam wyleciało i na szczęście na tym się skończyło ! Był wtedy bardzo mocny wiatr. Nie wiem czy ktoś "leciał" z boxem 220 km/h czy źle go zamknął, czy wiatr zaszalał...
Wysłane przy użyciu Tapatalka.
Zestaw do wersji Tucson z relingami (jest też opcja bez relingów):
https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rac ... 1-_-961100
https://www.thule.com/pl-pl/pl/roof-rac ... 3-_-753000
Muszę tylko dokupić w/w stopy, bo te z Astry J nie pasują. Polecam belki wing bar - są odpowiednio wyprofilowane, aerodynamiczne. Przy tych owalnych niestety słychać gwizdy ! Wiem z autopsji bo je wymieniałem. Belki posiadają system łatwy w obsłudze - prowadnicę do montowania uchwytów rowerowych lub boxa. Mój box to thule ocean 700. Całość od kilku lat świetnie się sprawdza i co ważne, można jedynie poprzez wymianę pasujących stóp przełożyć do innego samochodu (tak jak zrobię to teraz).
Mam tez odruch - nauczyło mnie życie. Zakładam dodatkowo na boxie gumy. Byłem kiedyś świadkiem na autostradzie w Austrii jak kilkanaście metrów przede mną komuś otworzył się box, coś tam wyleciało i na szczęście na tym się skończyło ! Był wtedy bardzo mocny wiatr. Nie wiem czy ktoś "leciał" z boxem 220 km/h czy źle go zamknął, czy wiatr zaszalał...
Wysłane przy użyciu Tapatalka.
- j_olkowski
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI comfort + navi
- Kolor: Micron gray