Czesc,
Przed serwisem na 30k km poziom na bagnecie wyniosl zaledwie 3/10 kresek. Po wymianie na 15 k km zalano Full 10/10.
Zaskoczylo mnie to ze nowy silnik przy lagodnej eksploatacji wzial tyle oleju.
Wiem ze w Dieslu z DPF to raczej powinienem sie cieszyc ze nie przybywa, ale jednak mam obawy.
Czy u Was jest podobna konsumpcja oleju?
Tucson 2015 CRDI 2.0 FWD, przelatane 30 k km.
Pozdro
Andrzeju
Tucson TL
Bierze olej - Hyundai 2.0 CRDI diesel
Re: Bierze olej
To normalne w silnikach turbo diesel. Warto pilnować i w połowie przebiegu dolać .
Wymiana max co 15 kkm i będzie ok.
Wymiana max co 15 kkm i będzie ok.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 13:37 przez krisman, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Bierze olej
No to dziwne, bo ja miałem zawsze zużycie ok.05l/15kkm w turbodoladowanych nissan/renault. Nigdy więcej ale i nie mniej.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI STYLE 4WD
- Kolor: Biały
Re: Bierze olej - Hyundai 2.0 CRDI diesel
To mój 3 Diesel i żaden nie brał oleju. Astra 2.2DTI , VW Touran 1.9TDI . Wymiana co 15km i do przodu. Tucsona mam od 3 tyg. Przejechane 3km. Jutro wymiana oleju więc zobaczymy po 15km jak będzie.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 TGDI 2WD Executive
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Kulorowy
Wymiana oleju po 3000km ??
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 CRDi 7DCT 2WD Premium
- Kolor: Micron Grey
Też wymieniłem po 3000 km - nowy silnik, profilaktyka.
- DoktorPio
- Forumowicz
- Twój samochód: 2.0CRDI
- Kolor: White Sand
Kiedyś czytałem mądry artykuł w którym było opisane czemu nowoczesne wysilone silniki turbodoładowane czy to diesel czy benzyna biorą i zużywają olej. Było tam napisane wprost że powierzchnie cylindrów są tak honowane że na ściankach cylindra są wykonane mikro rysy na których ma pozostawać tzw. film olejowy celem poprawy smarowania miedzy cylindrem a pierścieniami tłoka. Druga sprawa to turbosprężarka która nie jest uszczelniona na osi wirnika żadnym zimeringiem ani oringiem, tylko są wykonane specjalne pierścienie uszczelniające które maja prawo a nawet obowiązek delikatnie przepuszczać film olejowy na stronę turbiny powietrza i spalin. Było napisane że zużycie oleju miedzy wymianami jest całkiem normalne. Najciekawsze jest to że zużycie oleju może sie nawet zmniejszać wraz z przebiegiem na skutek wygładzania się tych rys na ściankach cylindrów.