Tucson TL
Bardzo częste wypalanie DPF

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
adam1205
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD 185KM
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: TL
Paliwo: Diesel
Kolor: Czarny

Bardzo częste wypalanie DPF

Post autor: adam1205 » wczoraj, 23:15

Witam.
Mój Hyundai Tucson TL 2.0 CRDI 185KM 2016 bardzo często wypala filtr DPF, co około 60-80 km i to pomimo jazd w ostatnim czasie praktycznie tylko poza miastem, gdzie zrobiłem około 250 km. W tym czasie wypalił się już 3 razy, za każdym razem wypalanie przebiegło do końca bez żadnych problemów , powoli zbliża się kolejne...
Brak jakichkolwiek widocznych problemów, dobrze odpala, nie szarpie, nie brakuje mu mocy, brak jakichkolwiek niepokojących sygnałów.
Wzrost ciśnienia różnicowego oraz wzrost wagi sadzy jest stopniowy, proporcjonalny do przejechanych kilometrów, wypalanie jest powtarzalne i regularne.... Wszystko byłoby idealne, gdyby nie odbywało się tak często...

Wypalanie rozpoczyna się zawsze przy poziomie sadzy około 18g (95%), podczas wypalania rośnie temperatura do ok. 600*C, po wypalaniu poziom sadzy spada do ok. 5g (26%) = wskazania z DPF Monitor Pro.

Pierwszym podejrzanym był czujnik różnicy ciśnienia DPF, tym bardziej, że na biegu jałowym pokazywał ciśnienie -0,784 hPa przy napięciu 0,98V.
Po odłączeniu obu wężyków ciśnienie zmieniło się na -9,412 hPa przy napięciu 0,98V.

Po wymianie czujnika różnicowego DPF na nowy, praktycznie nic się nie zmieniło, przy odłączonych wężykach nowy czujnik pokazał dokładnie to samo, czyli ciśnienie -9,412 przy napięciu 0,98V.

Byłem pewny, że przy odłączonych wężykach ciśnienie będzie 0 hPa lub bardzo blisko. W związku z tym mam pytania:
- czy przy odłączonych wężykach ciśnienie powinno być 0 hPa
- jakie Wy macie ciśnienia i jakie napięcia przy odłączonych obu wężykach
- jakie ciśnienie i jakie napięcie macie przy biegu jałowym przy podłączonych wężykach
- czy po wymianie czujniki różnicowe ciśnienia DPF powinny być adoptowane i kalibrowane
- jaki warsztat ze znajomością diagnostyki Hyundaia polecacie w okolicy Poznania

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tym temacie.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu