Tucson TL
Automatyczne ściemnianie ekranu navi
Podświetlanie ekranu nawigacji.
Co kieruje podświetleniem nawigacji i przełączaniem z trybu dziennego na nocny?
Zauważyłem, że dopiero maksymalne zmniejszenie intensywności podswietlania w ustawieniach, powoduje jako taki "komfort" podróżowania w nocy.
Myślałem, że za zmianę odpowiada czujnik światła i intensywność zmienia się wraz z przełączaniem świateł dziennych na mijania, ale nie. Wielokrotnie zauważyłem, że mimo jazdy już na mijania, navi "świeci" trybem dziennym, a po np. 15-30 min. dopiero przełącza na nocny.
Czyżby był jakiś moduł czasowy? A może czujnik światła ma kilka trybów pracy?
Zauważyłem, że dopiero maksymalne zmniejszenie intensywności podswietlania w ustawieniach, powoduje jako taki "komfort" podróżowania w nocy.
Myślałem, że za zmianę odpowiada czujnik światła i intensywność zmienia się wraz z przełączaniem świateł dziennych na mijania, ale nie. Wielokrotnie zauważyłem, że mimo jazdy już na mijania, navi "świeci" trybem dziennym, a po np. 15-30 min. dopiero przełącza na nocny.
Czyżby był jakiś moduł czasowy? A może czujnik światła ma kilka trybów pracy?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 11:32 przez krisman, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Podświetlanie ekranu nawigacji.
Wydaje mi się, że to czujnik światła bo jak wjeżdżam np. do tunelu to navi przełącza się na nocną.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
za tryb dzienny i nocny odpowiada czujnik swiatla.
natomiast sila podswietlenia wyswietlacza jest bez sensu, bo reguluje sie ja zarowno w ustawieniach nawigacji jak i przelacznikiem pod kierownica.
natomiast sila podswietlenia wyswietlacza jest bez sensu, bo reguluje sie ja zarowno w ustawieniach nawigacji jak i przelacznikiem pod kierownica.
2016 Hyundai Tucson
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
W navi ustawiasz ekran radia/navi, pod kierownicą sciemniasz wskaźniki.
Jeśli steruje tym czujnik to znaczy, że ma co najmniej dwa tryby pracy. Ciekawe czy można regulować moment włączenia mijania.
Jeśli steruje tym czujnik to znaczy, że ma co najmniej dwa tryby pracy. Ciekawe czy można regulować moment włączenia mijania.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 2.0crdi
- Kolor: White Sand (Y3Y)
Automatyczne ściemnianie ekranu navi
Witam
U mnie w tucsonie w momencie jak światła wieczorem zapalają się z automatu to ekran nawigacji pozostaje nadal na podświetleniu dziennym, niekiedy załapie i ściemni się równocześnie z zapaleniem się świateł mijania. Dodam, że wszystko ustawione na "auto". Czy też macie podobnie w swoich autach, czy może ta przypadłość nadaje się do serwisu ?
U mnie w tucsonie w momencie jak światła wieczorem zapalają się z automatu to ekran nawigacji pozostaje nadal na podświetleniu dziennym, niekiedy załapie i ściemni się równocześnie z zapaleniem się świateł mijania. Dodam, że wszystko ustawione na "auto". Czy też macie podobnie w swoich autach, czy może ta przypadłość nadaje się do serwisu ?
Spalanie w trybie mieszanym 7,4L/100km
Re: Automatyczne ściemnianie ekranu navi
Mam podobnie. Nie zawsze zalapie w tym samym momencie.
Wysłane z Tapatalk
Wysłane z Tapatalk
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Ostatnio jechałem na wczasy przez tunele i co chwila zapalały sięi gasły mi światła. Razem z tym zmieniało mi się podświetlenie ekranu nawigacji. Ale to było w dzień. Nie wiem, jak zadziała w przypadku czujnika zmierzchu..
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
Mam tak samo, w ustawieniach na najwyższą czułość a i tak reaguje oddzielnie. Widocznie sterowanie jest nie z tego samego czujnika.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 2.0crdi
- Kolor: White Sand (Y3Y)
Dzięki za informację, poruszę ten temat przy najbliższej wizycie w ASO.
Może uda im się temu zaradzić.
Może uda im się temu zaradzić.
Spalanie w trybie mieszanym 7,4L/100km
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
- Kontakt:
Ekran navi ściemnia się w zależności od wschodu/zachodu słońc, bierze info z satelity. natomiast reszta podświetlenia w samochodzie działa razem ze wskaźnikami czyli przez czujnik światła.