Tucson NX4
Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie
-
sarniak65
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 Hybrid
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Szary
Re: Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie
U mnie takie zgrzytanie występuje od nowości jak ruszam bez auto hold. Wczoraj na pierwszym przeglądzie -7 tys.km zgłosiłem problem i poinformowano mnie, że ten typ tak ma i mogę wsiąść do auta demonstracyjnego aby to sprawdzić. Według mnie dźwięk wydobywa się spod maski, pewnie z okolic pompy hamulcowej. Auto hybryda przed liftem 2024r. ASO nie widzi rozwiązania problemu.
-
czajka86
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson, 1,6 GDI 48V, Platinum
- Rok produkcji: 2025
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Bordowy
Witajcie,
Nie zwróciłem szczerze uwagi jak było od nowości, ale wydaje mi się, że tego nie było, jednak już przy ok. 1500 km zauważyłem, że AH pracuje głośno. Zawsze jak ruszam z AH to pojawia się głośny odgłos spuszczanego hamulca. Raz głośniej, a raz ciszej, więc nie wiem od czego to zależy (od temperatury?). Zgłosiłem sprawę do ASO, ale niby sprawdzili wszystko i jest ok, a odgłosy mechaniczne przy AH są wpisane w instrukcje obsługi. Samochód za tyle pieniędzy i takie odgłosy wydaje... Poprzednio miałem Mercedesa CLA i tam była cisza za każdym razem korzystania z AH. Czy komuś udało się z tym uporać czy po prostu tak ma być? Jest szansa, że to minie po jakimś czasie?
Pozdrawiam
Kamil
Nie zwróciłem szczerze uwagi jak było od nowości, ale wydaje mi się, że tego nie było, jednak już przy ok. 1500 km zauważyłem, że AH pracuje głośno. Zawsze jak ruszam z AH to pojawia się głośny odgłos spuszczanego hamulca. Raz głośniej, a raz ciszej, więc nie wiem od czego to zależy (od temperatury?). Zgłosiłem sprawę do ASO, ale niby sprawdzili wszystko i jest ok, a odgłosy mechaniczne przy AH są wpisane w instrukcje obsługi. Samochód za tyle pieniędzy i takie odgłosy wydaje... Poprzednio miałem Mercedesa CLA i tam była cisza za każdym razem korzystania z AH. Czy komuś udało się z tym uporać czy po prostu tak ma być? Jest szansa, że to minie po jakimś czasie?
Pozdrawiam
Kamil
-
Many40
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM Executive
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Silky Bronze
Witam,
U mnie właśnie coś takiego pojawiło się po raz pierwszy dzisiaj czyli po ok. 2 latach użytkowania (33 tys. km). Wcześniej było cichutko. Skontaktuję się z ASO i zobaczymy co mi odpowiedzą. A może już ktoś trafił na ASO gdzie właściwie zdiagnozowali i naprawili ten hałas?
Pozdrawiam
U mnie właśnie coś takiego pojawiło się po raz pierwszy dzisiaj czyli po ok. 2 latach użytkowania (33 tys. km). Wcześniej było cichutko. Skontaktuję się z ASO i zobaczymy co mi odpowiedzą. A może już ktoś trafił na ASO gdzie właściwie zdiagnozowali i naprawili ten hałas?
Pozdrawiam
-
Fpioter
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 48V Execitive 2WD DCT
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Witam.
Ja też niestety mam ten problem (auto 2024, przejechane 44K, DCT, hybryda).
Miałem wcześnie już dwa Tucsony (2020 i 2022) i w żadnym nie było takich kłopotów.
Niedługo umówię się na przegląd i zobaczymy co powiedzą.
Dygresja:
Niestety obserwuję, że coraz więcej jest drobnych problemów, tak jakby w Hyundaiu zaczęli bardziej oszczędzać...
Pojawiły się piski klocków hamulcowych po 30K (w wspomnianych obu poprzednich HT nie było tego problemu), skrzypienie gdzieś w desce rozdzielczej (nie mogę namierzyć), czasem coś dudni w prawym siedzeniu, ale najbardziej żenujące to że odłazi farba z przedniego loga - oczywiście problem będzie na gwarancji rozwiązany, ale... żeby to wymienić trzeba zdejmować zderzak, co słabo widzę i obawiam się potem kolejnych problemów przy grzebanych rzeczach. Poza tym jak ocenić markę która własne logo schrzaniła? Pod farbą jest srebrny plastik, czyli te loga są z innych modeli i tylko chlapnięte czarną farbą (widocznie srebrnych dużo naprodukowali?). Kolejna rzecz to czujnik deszczu - w każdym modelu ten sam problem - działają jak chcą i przez tyle lat nie potrafią tego jakoś udoskonalić - ciekawe czy w Kia też jest ten problem.
Od lat jestem wierny marce (to mój 8 samochód tej firmy) i mocno zastanawiam się czy kolejnym będzie nadal H.
Pozdrawiam serdecznie
Ja też niestety mam ten problem (auto 2024, przejechane 44K, DCT, hybryda).
Miałem wcześnie już dwa Tucsony (2020 i 2022) i w żadnym nie było takich kłopotów.
Niedługo umówię się na przegląd i zobaczymy co powiedzą.
Dygresja:
Niestety obserwuję, że coraz więcej jest drobnych problemów, tak jakby w Hyundaiu zaczęli bardziej oszczędzać...
Pojawiły się piski klocków hamulcowych po 30K (w wspomnianych obu poprzednich HT nie było tego problemu), skrzypienie gdzieś w desce rozdzielczej (nie mogę namierzyć), czasem coś dudni w prawym siedzeniu, ale najbardziej żenujące to że odłazi farba z przedniego loga - oczywiście problem będzie na gwarancji rozwiązany, ale... żeby to wymienić trzeba zdejmować zderzak, co słabo widzę i obawiam się potem kolejnych problemów przy grzebanych rzeczach. Poza tym jak ocenić markę która własne logo schrzaniła? Pod farbą jest srebrny plastik, czyli te loga są z innych modeli i tylko chlapnięte czarną farbą (widocznie srebrnych dużo naprodukowali?). Kolejna rzecz to czujnik deszczu - w każdym modelu ten sam problem - działają jak chcą i przez tyle lat nie potrafią tego jakoś udoskonalić - ciekawe czy w Kia też jest ten problem.
Od lat jestem wierny marce (to mój 8 samochód tej firmy) i mocno zastanawiam się czy kolejnym będzie nadal H.
Pozdrawiam serdecznie
-
Hyunmak
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
A co polecasz, chińczyka? 
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Za 5 lat będą polecać Chińskie auta jeśli za te cenę będziemy dostawać to co dostajemy.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
To brzmi jak odgłos jakiegoś silniczka , lub pompy , może chodzi o ten "master cylinder" ?
Po 2019 roku jakość spadła strasznie u wszystkich producentów , a najbardziej to widać po niemieckich producentach ( niby jeszcze ) premium.
Jeśli NX5 HEV będzie miał taką ergonomię kokpitu jaką sie spodziewamy , że będzie miał ( Pleos OS ) , oraz będzie wyglądał tak jak podejrzewamy , że będzie
wyglądał, oraz cena będzie zbliżona do obecnej , to Ja poważnie za dwa lata rozważe Omodę 9 .... o ile importer rozwiąże do tego czasu problemy z dostępnością ....
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Zgadzam się z Tobą. Czas pokaże. Już teraz śmiem twierdzić że nie będzie z tymi autami aż tak źle jak nam się wydaje.
No ale zobaczymy.
No ale zobaczymy.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Wydaje się , że ten nieszczęsny dźwięk to jednak musi pochodzić od silniczka krokowego , który jest odpowiedzialny za
zaciąganie / odpuszczanie hamulca ręcznego ...
Chery - za duże aby upaść ;
Omoda ( marka Chery ) bo to dobre żelazo i zatrybiło nie tylko w Polsce ;
Jaecoo - ( marka Chery ) jak wyżej ;
BAIC - zbyt wielcy by upaść ;
MG - siła nostalgi plus jak wyżej ;
Hongqi - dla Towarzyszy Partyjnych Wysokiego Szczebla którzy musza ( bo Audi , czy Merc nie wypada na stanowisku ) , Siłowników , oraz "Ustosunkowanych Klientów" ;
,,, może jeszcze BYD bo jednak to duża marka z "zapleczem akumulatorowym" ;
A po pozostałych, to po 5 latach od teraz , to nawet wspomnienie nie pozostanie
... nie tylko w EU

zaciąganie / odpuszczanie hamulca ręcznego ...
Zgadzam się . Ale już teraz możemy zaryzykować stwierdzenie , że ostaną się :
Chery - za duże aby upaść ;
Omoda ( marka Chery ) bo to dobre żelazo i zatrybiło nie tylko w Polsce ;
Jaecoo - ( marka Chery ) jak wyżej ;
BAIC - zbyt wielcy by upaść ;
MG - siła nostalgi plus jak wyżej ;
Hongqi - dla Towarzyszy Partyjnych Wysokiego Szczebla którzy musza ( bo Audi , czy Merc nie wypada na stanowisku ) , Siłowników , oraz "Ustosunkowanych Klientów" ;
,,, może jeszcze BYD bo jednak to duża marka z "zapleczem akumulatorowym" ;
A po pozostałych, to po 5 latach od teraz , to nawet wspomnienie nie pozostanie