Tucson NX4
Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 Hybrid
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Szary
Re: Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie
U mnie takie zgrzytanie występuje od nowości jak ruszam bez auto hold. Wczoraj na pierwszym przeglądzie -7 tys.km zgłosiłem problem i poinformowano mnie, że ten typ tak ma i mogę wsiąść do auta demonstracyjnego aby to sprawdzić. Według mnie dźwięk wydobywa się spod maski, pewnie z okolic pompy hamulcowej. Auto hybryda przed liftem 2024r. ASO nie widzi rozwiązania problemu.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson, 1,6 GDI 48V, Platinum
- Rok produkcji: 2025
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Bordowy
Re: Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie
Witajcie,
Nie zwróciłem szczerze uwagi jak było od nowości, ale wydaje mi się, że tego nie było, jednak już przy ok. 1500 km zauważyłem, że AH pracuje głośno. Zawsze jak ruszam z AH to pojawia się głośny odgłos spuszczanego hamulca. Raz głośniej, a raz ciszej, więc nie wiem od czego to zależy (od temperatury?). Zgłosiłem sprawę do ASO, ale niby sprawdzili wszystko i jest ok, a odgłosy mechaniczne przy AH są wpisane w instrukcje obsługi. Samochód za tyle pieniędzy i takie odgłosy wydaje... Poprzednio miałem Mercedesa CLA i tam była cisza za każdym razem korzystania z AH. Czy komuś udało się z tym uporać czy po prostu tak ma być? Jest szansa, że to minie po jakimś czasie?
Pozdrawiam
Kamil
Nie zwróciłem szczerze uwagi jak było od nowości, ale wydaje mi się, że tego nie było, jednak już przy ok. 1500 km zauważyłem, że AH pracuje głośno. Zawsze jak ruszam z AH to pojawia się głośny odgłos spuszczanego hamulca. Raz głośniej, a raz ciszej, więc nie wiem od czego to zależy (od temperatury?). Zgłosiłem sprawę do ASO, ale niby sprawdzili wszystko i jest ok, a odgłosy mechaniczne przy AH są wpisane w instrukcje obsługi. Samochód za tyle pieniędzy i takie odgłosy wydaje... Poprzednio miałem Mercedesa CLA i tam była cisza za każdym razem korzystania z AH. Czy komuś udało się z tym uporać czy po prostu tak ma być? Jest szansa, że to minie po jakimś czasie?
Pozdrawiam
Kamil