Tucson NX4
Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie

Masz problem z hamulcami - Tucson NX4? Napisz tutaj.
sarniak65
Świeżak
Twój samochód: 1.6 Hybrid
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Szary

Re: Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie

Post autor: sarniak65 » 17 cze 2025, 10:04

U mnie takie zgrzytanie występuje od nowości jak ruszam bez auto hold. Wczoraj na pierwszym przeglądzie -7 tys.km zgłosiłem problem i poinformowano mnie, że ten typ tak ma i mogę wsiąść do auta demonstracyjnego aby to sprawdzić. Według mnie dźwięk wydobywa się spod maski, pewnie z okolic pompy hamulcowej. Auto hybryda przed liftem 2024r. ASO nie widzi rozwiązania problemu.

czajka86
Świeżak
Twój samochód: Tucson, 1,6 GDI 48V, Platinum
Rok produkcji: 2025
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Bordowy

Re: Auto Hold - skrzypienie i zgrzytanie

Post autor: czajka86 » 20 cze 2025, 11:51

Witajcie,

Nie zwróciłem szczerze uwagi jak było od nowości, ale wydaje mi się, że tego nie było, jednak już przy ok. 1500 km zauważyłem, że AH pracuje głośno. Zawsze jak ruszam z AH to pojawia się głośny odgłos spuszczanego hamulca. Raz głośniej, a raz ciszej, więc nie wiem od czego to zależy (od temperatury?). Zgłosiłem sprawę do ASO, ale niby sprawdzili wszystko i jest ok, a odgłosy mechaniczne przy AH są wpisane w instrukcje obsługi. Samochód za tyle pieniędzy i takie odgłosy wydaje... Poprzednio miałem Mercedesa CLA i tam była cisza za każdym razem korzystania z AH. Czy komuś udało się z tym uporać czy po prostu tak ma być? Jest szansa, że to minie po jakimś czasie?

Pozdrawiam
Kamil

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu