Tucson NX4
ASO czy sprawdzony mechanik

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
Andreasgitara
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T- GDI HYBRYDA
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: czarny

ASO czy sprawdzony mechanik

Post autor: Andreasgitara » 14 sie 2025, 21:32

Witam zwolenników Tośki ;)
Miałem tucsona z 2017 GDI bryka spoko, potem 2019 po lifcie, również bez problemów, tym razem posiadam hybrydę z 2023 i mam pewien dylemat.
Wcześniejsze Tośki serwisowane u jednego porządnego mechanika, bez ściemy, naciągania itd., natomiast teraz furka ma gwarancję i na 30 tysi ma być przegląd w ASO.
GDYBYM NIE WIDZIAŁ NA WŁASNE OCZY JAKIE FURY PRZYJEŻDŻAJĄ DO MOJEGO MECHANIKA PO SERWISIE W ASO to nie miałbym obaw, ale kasują za wymianę filtrów które pamiętają dzień wyjścia z fabryki, wymianę oleju w skrzyni biegów która podobna jest do węgla, klocki wymienione których nie wymieniono, a szczytem kures............twa to wymiana sprzęgła z dwunastu na sztywne , a skasowane za dwumasę.
Czy warto ryzykować wizytę w ASO ZA ICH GWARANCJE, która i tak jeśli nie pójdzie po ich myśli to psu na budę.

Koszt przeglądu na 30 tysi. to 2,5 klocka, a u mojego mechanika wszystko zamknie się w 6 stówkach.
Wiem że może trochę bezsens, ale co o tym sądzicie.

Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
Speedor
Autor
Twój samochód: 1,6 GDI Style
Napęd 4x4: Tak
Kolor: PolarWhite

Re: ASO czy sprawdzony mechanik

Post autor: Speedor » 16 sie 2025, 9:51

Jak chcesz stracić gwarancję to serwisuj u Mietka w szopie.

awer
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson NX4e 1.6 GDI
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Ecotronic Gray Pearl

Post autor: awer » 16 sie 2025, 22:07

Andreasgitara pisze:Czy warto ryzykować wizytę w ASO ZA ICH GWARANCJE, która i tak jeśli nie pójdzie po ich myśli to psu na budę.
Odpowiem Ci, opisując własną historię. Sporo lat temu miałem Skodę Fabię z silnikiem 1l, które zaczęto dopiero co stosować w tym modelu. Po dwóch latach skończyła się gwarancja producenta. Nie minęło chyba nawet sześć miesięcy i silnik się prawie "rozsypał". Przepychanki w ASO trwały chyba miesiąc. Nie dawałem się zbyć, bo akurat w rodzinie miałem mechanika z innego ASO Skody, który miał informacje, że producent wie o występującej w tych silnikach fabrycznej wadzie i cały czas żądałem naprawy w ramach "dobrej woli" (ang. goodwill). Wszystkie przeglądy gwarancyjne miałem robione w tym ASO w terminie, dlatego uznano mi w końcu reklamację i wymieniono cały silnik w ramach naprawy dobrej woli. Ja tylko zapłaciłem za robociznę.

Decyzję, czy opłaca się robić przeglądy w ASO musisz niestety podjąć sam.

pspgame
Weteran
Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: TL
Paliwo: Diesel
Kolor: Czarny

Post autor: pspgame » dzisiaj, 8:42

Nie można wszystkich ASO wkładać do jednego worka.
Niestety ale sam osobiście stwierdzam iż ASO jest jak służba zdrowia
nie chce cię wyleczyć jak zwykły mechanik
a cały czas leczyć na różne objawy suplementami diety.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 44 min temu

Może niezamierzone, ale służba zdrowia w tym kraju tak kuleje jak usługi ASO Hyundai.

To jest "teksas" :arrow: 4 litery liżą do zakupu, a później udają jak lekarz na kontrakcie.

Poje***y kraj, bo czytam jak się ASO Hyundai w USA czy w UK czy nawet w DE zachowują, to pl jest poza marginesem normatywnego trybu handlowego. :shock:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu