Witam
Właśnie zakupiłem nowego Tucsona i stad pytanie.
Czy mogę na własną rękę założyć elektroniczny odstraszasz na kuny np. taki:
https://www.odstraszanie.pl/p277,odstra ... -auta.html
Urządzenie montowane prosto albo do akumulatora albo + akumulator, - masa.
Natomiast pytanie jest takie czy mogą być problemy z gwarancją na auto ? czy musiałbym jechać do serwisu aby oni za bagatela >500 zł mi założyli cos swojego ?
Antykuna KEMO M100N a gwarancja na samochód
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Antykuna KEMO M100N a gwarancja na samochód
Do akumulatora bezpośrednio bez ingerencji w instalacje (prucie kabli) możesz podłączyć sam co chcesz. IMHO ten odstraszacz będzie działał max tydzień, miałem podobny. I to nie to że się uwali - po prostu kuny się z nim zaprzyjaźnią 

- kris99
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI Style 2WD 2019
- Kolor: White Sand
Kolega z osiedla miał problem z kunami, gryzły co popadnie. Potem zainstalował w 2 swoich autach Kemo M100N i ma spokój do dzisiaj. Więc jednak coś musi działać?.
W instrukcji piszą że jeśli raz wejdzie Ci kuna do auta to zostawia ślady zapachowe i zanim zainstaluje się to urządzenie pasuje chemią "zdezynfekować" samochód. Bo inaczej tak jak mówisz może wrócić.
Natomiast odnośnie samej gwarancji zastanawiam się ze jak by np. wystąpiły problemy z akumulatorem to producent może się wywinąć twierdząc ze to dodatkowe urządzenie i przez to np. akumulator padł itd. wiec tez mogą być problemy nie tyle z elektronika pojazdu co z gwarancja na akumulator np.
W instrukcji piszą że jeśli raz wejdzie Ci kuna do auta to zostawia ślady zapachowe i zanim zainstaluje się to urządzenie pasuje chemią "zdezynfekować" samochód. Bo inaczej tak jak mówisz może wrócić.
Natomiast odnośnie samej gwarancji zastanawiam się ze jak by np. wystąpiły problemy z akumulatorem to producent może się wywinąć twierdząc ze to dodatkowe urządzenie i przez to np. akumulator padł itd. wiec tez mogą być problemy nie tyle z elektronika pojazdu co z gwarancja na akumulator np.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Tego modelu nie testowałem. Oczywiście próbuj i zdaj relację. Nawet jeśli stracisz gwarancję na akumulator to co za problem. Kupisz drugi za max 3-4 stówki. Kuny potrafią wyrządzić szkód na grube tysiące. Ja mam zrobioną instalację z akumulatora do zasilania zagłówków multimedialnych dla dzieci. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że z akumulatora mogę sobie pociągnąć co zechcę, byle tylko nie ciąć oryginalnych kabli w instalacji elektrycznej.
- kris99
- Forumowicz
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI Style 2WD 2019
- Kolor: White Sand
No i to jest rzeczowa odpowiedź - wszystko ale bez ciecia kabli