Tucson NX4
Aktywny tempomat w korku a hamowanie
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 MHEV 150KM 2WD Platinum
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Teal
Aktywny tempomat w korku a hamowanie
Ostatnio kilka razy spróbowałem użyć funkcji Smart Cruise Control (aktywny tempomat) w korku i o ile jazda za innym samochodem działa całkiem całkiem to hamowanie do 0 (gdy auto przede mną się zatrzymuje) to jakiś dramat, prawie zawsze kończy się ostrym szarpnięciem, tak jakby tuż przed zatrzymaniem wcisnąć pedał hamulca do oporu. Wg mnie trochę dyskwalifikuje to tę funkcję, zero komfortu. Czy u Was też to tak działa? Czy może trzeba się z tym wybrać do serwisu?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
Re: Aktywny tempomat w korku a hamowanie
Podczas jazdy w korku na aktywnym temp. działa ok hamuje łagodnie i łagodnie rusza wraz z pojazdem poprzedzającym. Jeżeli chodzi o hamowanie awaryjne to jest tak jak mówisz. Auto czeka do ostatniego momentu i po hamulcach. Do końca komp ma nadzieję że jednak ty zareagujesz.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: White
Dziś sprawdziłem pierwszy raz jak działa w korku i płynnie hamuje, płynnie rusza. Bez zarzutów.NiktTakiegoNieMa pisze: ↑17 cze 2022, 14:17Ostatnio kilka razy spróbowałem użyć funkcji Smart Cruise Control (aktywny tempomat) w korku i o ile jazda za innym samochodem działa całkiem całkiem to hamowanie do 0 (gdy auto przede mną się zatrzymuje) to jakiś dramat, prawie zawsze kończy się ostrym szarpnięciem, tak jakby tuż przed zatrzymaniem wcisnąć pedał hamulca do oporu. Wg mnie trochę dyskwalifikuje to tę funkcję, zero komfortu. Czy u Was też to tak działa? Czy może trzeba się z tym wybrać do serwisu?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 MHEV 150KM 2WD Platinum
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Teal
Dla ścisłości - samo hamowanie jest płynne, jedynie zatrzymanie się nie jest. Dziś potestowałem sobie jeszcze troszkę i okazało się, że chyba kluczowe znaczenie ma tutaj ustawiony dystans/odległość w tempomacie. Przy ustawieniu 2 nieraz mocno hamuje, przy ustawieniu 4 (max) jest już płynnie.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Dark Knight
U mnie z hamowaniem nie ma problemu ale denerwujące jest powolne ruszanie gdy się zatrzyma. Zanim się rozpędzi do jakiejś sensownej prędkości to się robi taka luka przed poprzedzającym samochodem, że się zaraz tam ktoś próbuje wcisnąć.