Tucson TL
Akcja w USA
-
Wyga
- Mistrz
- Twój samochód: Aaa
- Kolor: Biały
Re: Akcja w USA
Raczej po sprowadzeniu auta z USA brak możliwości zrobienia akcji serwisowej w Polsce ?
-
malerikula
- Świeżak
- Twój samochód: 1.4Mpi comfort
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
-
Hyunmak
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Wersja: TL
Nie strasz. To temat z 2018...
-
malerikula
- Świeżak
Nie straszę, piszę tylko, że mogę wykonać update sterownika silnika z rynku USA, każdego rocznika może być 2024. Aso w Polsce ma blokadę i nie ogarnia rynku USA,KOREA, chyba że zaopatrzy się w urządzenie na inny rynek, od tego samego producenta czyli firmy GIT. Poprawek oprogramowania wychodzi dużo, np poprawka na oprogramowanie skrzyni biegów automatu, po update skrzynia nie szarpie, brak dtc.
-
Wyga
- Mistrz
- Twój samochód: Aaa
Czy jest jakaś aktualizacja do Tucsona 2.0 GDI 2018 rok automat AWDmalerikula pisze: ↑25 sty 2024, 16:51Nie straszę, piszę tylko, że mogę wykonać update sterownika silnika z rynku USA, każdego rocznika może być 2024. Aso w Polsce ma blokadę i nie ogarnia rynku USA,KOREA, chyba że zaopatrzy się w urządzenie na inny rynek, od tego samego producenta czyli firmy GIT. Poprawek oprogramowania wychodzi dużo, np poprawka na oprogramowanie skrzyni biegów automatu, po update skrzynia nie szarpie, brak dtc.
-
malerikula
- Świeżak
Aktualizacje wychodzą pod konkretny vin, nie znam wszystkich update do Hyundai.
-
esp7844
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson TL 1.6 T-GDi Limited
- Rok produkcji: 2016
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Kolor: SA5 Sedona Sunset
Tucson TL 2016 1.6 T-GDI 7DCT z USA (US-VIN). Mam dwa klasyczne objawy tej skrzyni:
1. **Delayed engagement** - 1-2 sek opóźnienia przy ruszaniu z miejsca ("skrzynia myśli")
2. **Judder** - vibracja przy 30-40 km/h, GDS-M zmierzył 0.536 m/s² (NG threshold 0.326)
Sprawdziłem ROMy przez ECU Identification w Car Scannerze:
- ECM: GTTL-FNU6FS03H00 ← OLD per Recall 149
- TCM: DTL0T16NSD ← OLD per TSB 22-AT-007H (target N71)
- Programming date ECM: 00000000 (nigdy nie był reflashowany)
Daszuta odpadł (mają nas w dupie z US-importami), Hyundai Motor Poland zazwyczaj zwraca "nie obsługujemy US-VIN".
Słyszałem że jest ktoś kto robi te update'y na 7DCT bez problemu - ma sprzęt do US-spec aut.
Fajnie jakby dało się TCU i ECU. Jestem z Olsztyna ale wybiorę się jak będzie trzeba na wycieczkę.
1. **Delayed engagement** - 1-2 sek opóźnienia przy ruszaniu z miejsca ("skrzynia myśli")
2. **Judder** - vibracja przy 30-40 km/h, GDS-M zmierzył 0.536 m/s² (NG threshold 0.326)
Sprawdziłem ROMy przez ECU Identification w Car Scannerze:
- ECM: GTTL-FNU6FS03H00 ← OLD per Recall 149
- TCM: DTL0T16NSD ← OLD per TSB 22-AT-007H (target N71)
- Programming date ECM: 00000000 (nigdy nie był reflashowany)
Daszuta odpadł (mają nas w dupie z US-importami), Hyundai Motor Poland zazwyczaj zwraca "nie obsługujemy US-VIN".
Słyszałem że jest ktoś kto robi te update'y na 7DCT bez problemu - ma sprzęt do US-spec aut.
Fajnie jakby dało się TCU i ECU. Jestem z Olsztyna ale wybiorę się jak będzie trzeba na wycieczkę.